Sollicitatietips: Voorbereiding op een jobbeurs

Een jobbeurs is de ideale manier om met recruiters en werkgevers op een informele manier in contact te komen. Je kan er op één dag verschillende bedrijven uit verschillende sectoren ontmoeten. Hieronder enkele tips om goed voorbereid naar een jobbeurs te gaan.

Een jobbeurs kan overweldigend zijn, je moet jezelf onderscheiden van talloze andere sollicitanten die ook op zoek zijn naar hun droomjob. Door goed voorbereid aan de slag te gaan, krijg je die zenuwen onder controle. Zorg eerst en vooral dat je enkele exemplaren van je CV op zak hebt alvorens je je naar de jobbeurs begeeft. Je CV is tenslotte je visitekaartje waarmee je jezelf voorstel aan een bedrijf. Uiteraard krijg je op de beurs de kans om een informeel gesprek aan te gaan met enkele bedrijven. Je zal wellicht de vraag krijgen om jezelf even kort voor te stellen. Denk hier vooraf al over na. Hoe kan je jezelf kort omschrijven in een halve minuut? Benadruk hierbij je werkervaringen en competenties.

Een goede eerste indruk is belangrijk. Zorg er daarom voor dat je professioneel overkomt. Je moet daarom niet noodzakelijk een driedelig maatpak aantrekken, maar stem je outfit wel af op de job die je voor ogen hebt en kleed je verzorgd.

Bekijk vooraf de lijst van deelnemende bedrijven. Wanneer je onvoorbereid toekomt op de jobbeurs weet je vaak niet bij welke bedrijfsstand je eerst moet beginnen. Als het bovendien ook nog eens druk is, verlies je nodeloos tijd door aan te schuiven in de rij van een bedrijf dat je uiteindelijk toch niet interesseert. Idealiter maak je vooraf al een selectie van de bedrijven die je het meest aanspreken. Neem een kijkje op hun website; wanneer je goed geïnformeerd bent kom je ook veel gemotiveerder over. Maak tevens van de gelegenheid gebruik om zelf vragen te stellen over het bedrijf.

Neem tijdens de jobbeurs nota’s zodat je nadien nog weet met wie je gesproken hebt en wat er werd afgesproken. Moet je online nog een sollicitatieformulier invullen, hebben ze gevraagd om een mail te sturen, of gaan ze zelf verder contact met jou opnemen? Zorg dat je de nodige contactgegevens hebt om je sollicitatie goed op te volgen. Na afloop van de jobbeurs kan je een gepersonaliseerde bedankmail sturen naar de bedrijven waarmee je hebt gesproken. Hiermee toon je nogmaals je interesse en kom je bovendien heel gemotiveerd over.

Blijf op de hoogte van alle jobbeurzen: http://www.vdab.be/agenda

2017-10-27T18:10:44+00:00